Després de la tempesta…

Després d’un episodi de fortes pluges… arriba la calma!

Avui, però, volem fer incís en la importància de la precaució al volant.

La pluja fa que hi hagi menys visibilitat i pot produir que rellisqui el cotxe, fins al punt que hi ha risc de perdre’n el control. Què es pot fer si les precipitacions ens enxampen al cotxe? Aquests són els consells bàsics:

Reduir la velocitat

Com que la calçada està molla, augmenta el perill d’accident i és recomanable anar més a poc a poc. Cal adaptar la velocitat a la situació de la via i a la visibilitat.

Molt de compte quan comença a ploure

Les primeres gotes poden ser un moment d’especial perillositat, perquè el paviment resulta més relliscós a causa de la barreja de l’aigua amb la brutícia de la calçada, la qual cosa pot provocar que el cotxe llisqui i es descontroli quan hi ha canvis bruscos de velocitat o direcció.

Augmentar la distància de seguretat

Amb la carretera molla, cal més espai per poder frenar i per això és necessari augmentar la distància de seguretat amb el vehicle del davant.  I és que la diferència entre frenar amb l’asfalt sec a 90 quilòmetres per hora i fer-ho amb el terra moll és de 32 metres més.

No frenar de cop

Si plou, és aconsellable frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes. Amb la humitat les pastilles de fre poden perdre eficàcia. Cal comprovar de tant en tant que funcionen correctament, pressionant el pedal amb suavitat.

Hidroplanatge: ni frenar ni accelerar

L’hidroplanatge és el desplaçament incontrolat d’un automòbil que es produeix quan els neumàtics no s’adhereixen a l’asfalt a causa d’una pel·lícula d’aigua que cobreix el terra. Quan això passa, no s’ha de frenar ni accelerar. S’aconsella aixecar el peu de l’accelerador suaument, mantenir ferm el volant i corregir la trajectòria suaument quan es recuperi l’adherència. La manera d’evitar lliscar sobre la carretera sense control és moderar la velocitat.

No travessar rius, rieres, ni torrents

Quan plou molt, un consell important és no travessar cap riu, riera o zona inundada, ni a peu ni amb cotxe, ja que fins i tot dins del cotxe es pot ser arrossegat amb facilitat amb poca alçada d’aigua. Per tant, és recomanable allunyar-se de torrents, rieres o zones que es poden inundar i no estacionar-hi el vehicle. També es desaconsella quedar-se observant en punts pròxims a lleres, ponts i viaductes.

Lentitud als bassals grans

Si s’ha de travessar un bassal gran, cal circular amb primera, lentament i, un cop passat, comprovar l’eficàcia dels frens.

En general, el consell més important: no posar-se a carretera si no és imprescindible. La resta, pot esperar.

Autoescola Sant Feliu - Blog - Després de la tempesta...