Conduir amb pluja, neu i vent

Arriba una intensa borrasca que ens deixa immersos en alertes i plans activats per pluja, neu i vent. L’ideal és evitar desplaçaments però… i si no podem evitar agafar el cotxe? Llavors, hem de tenir clars uns quants consells:

Com conduir amb pluja

Hem d’extremar precaucions quan correm el risc de realitzar aquaplanning, podent perdre el control i estabilitat del vehicle conseqüència d’una pressió inadequada dels pneumàtics o el desgast de la profunditat del dibuix. Si ens trobem amb una zona embassada hem d’allunyar-nos ràpidament d’ella, per molt que coneguem aquest tram, ja que pot arrossegar el vehicle o ocultar un forat a la carretera.

El que hem de fer en aquests casos és mantenir l’atenció en una bona neteja i estat dels llums, miralls, parabrises i eixugaparabrises per a obtenir una millor visió de l’entorn. És important encendre l’enllumenat d’encreuament, sobretot per a ser vists, i augmentar la distància de seguretat per a evitar frenades a destemps i les esquitxades del cotxe de davant.

Com conduir amb neu

Amb els primers flocs el paviment pot tornar-se molt lliscant i per això hem de posar l’atenció en la nostra manera de conduir, utilitzant marxes llargues i usant l’accelerador de manera gradual, sense moviments forts.

És indispensable comptar amb un dispositiu adequat per a circular amb neu. Les cadenes de neu són una opció com a solució temporal o d’emergència, el més recomanable és utilitzar pneumàtics amb la certificació adequada per a aquest ús, ja siguin d’hivern o «all season«. No sempre és bo conduir seguint les petjades d’altres vehicles en el paviment, sobretot quan aquest es trobi en desnivell, ja que les rodes poden patinar més fàcilment. En cas de trepitjar una placa de gel hem de deixar anar l’accelerador i corregir manualment la direcció amb ajuda dels sistemes de seguretat activa del vehicle.

Com conduir amb vent

És perillós el seu efecte sorpresa quan colpeja en ràfegues en sortir de túnels, edificis, zones resguardades o durant l’avançament de vehicles voluminosos. Abans d’avançar estem contrarestant el vent girant lleument el volant en la seva adreça, però en sobrepassar a un altre vehicle, ens ocultem del vent i podem ser aspirats cap a dins. Una vegada realitzem l’avançament tornem a sentir l’embranzida de l’aire, per la qual cosa el control ferm del volant exercint la pressió necessària ens estabilitzarà en relació a aquestes ràfegues.

Hem de reduir la velocitat per a millorar la capacitat de resposta del motor i subjectar el volant amb seguretat. És important igualment no perdre la calma ni espantar-nos per les sacsejades, com més ferms i segurs subjectem el volant a una velocitat adequada, amb major fluïdesa podrem contrarestar l’efecte del vent, evitant l’agitació i sacsades amb tranquil·litat.

Abans de res, respectar les indicacions de la Direcció General de Trànsit i organismes competents. Les alertes estan per a ser respectades.

Seguretat al volant i… bon viatge!

Autoescola Sant Feliu | Conduir amb neu, vent i pluja