Conduir amb calor

Davant la calor: pren mesures, ull amb la conducció!

En plena onada de calor, segur que has d’agafar el cotxe. Fes-ho, però amb seguretat. Aquí van uns quants consells:

Comprova que el vehicle estigui en bon estat

Comprova que la pressió dels pneumàtics sigui l’adequada (és diferent a l’hivern i a l’estiu), que el motor i el sistema de ventilació funcionin correctament i el circuit d’aire es trobi en òptimes condicions.

Evita viatjar a les hores més caloroses del dia

Entre les 12:00h. del migdia i les 16.00 h. de la tarda. Són les hores on es produeixen els pics de major pujada de temperatura.
L’ideal és iniciar el viatge a primera hora del matí. És en aquest moment quan ens trobem més descansats, estem més alerta i tenim major capacitat de reacció davant qualsevol contratemps.

Utilitza roba i calçat còmode

Evita la roba ajustada i opta per un calçat transpirable i ferm, que et permeti realitzar moviments amb llibertat. Mai utilitzis xancletes o un altre tipus de calçat que no vagi subjecte al peu, suposen un greu perill per a la conducció.

Tingues a mà unes ulleres de sol adequades

Així evitaràs ser enlluernat mentre condueixes. Unes ulleres polaritzades són la millor opció, ja que redueixen notablement els rajos que afecten la nostra vista.

Aparca a l’ombra

Si el teu cotxe està exposat al sol durant molt de temps pot arribar a superar els 60 graus centígrads, per la qual cosa buscar un aparcament a l’ombra és més que recomanable.
L’ús de parasols i protectors per al volant poden ajudar de forma significativa al fet que no s’aconsegueixin temperatures tan extremes dins del vehicle. Per a evitar possibles cops de calor en entrar en el cotxe, has de deixar que es temperi durant uns minuts abans de començar la conducció.

Regula la temperatura interior

Regula sempre la temperatura de l’habitacle durant la conducció. És recomanable que la temperatura interior oscil·li entre els 19 i 24 graus centígrads. Amb una temperatura superior a 24 graus, augmenta el risc que es produeixin errors en la conducció.

Presta especial atenció a nens, mascotes i gent gran

Els nens o la gent gran no tenen la mateixa capacitat per a regular la temperatura que una persona adulta.
Una simple distracció, com passar temps en el vehicle quan aquest no està degudament condicionat pot provocar-los cops de calor. En cap cas se’ls ha de deixar a l’interior del vehicle si la temperatura és massa elevada.

Hidrata’t

La hidratació cobra una importància vital. Alguns símptomes de la deshidratació són marejos, maldecaps o atordiment.
Porta sempre diverses ampolles d’aigua freda o refrescos a l’hora de realitzar un viatge llarg i tingues en compte que, si viatges amb gent gran o nens, aquests tenen una sensació de set menor. Per això, és recomanable que beguin sense tenir set.

Evita els menjars copiosos

Els menjars copiosos poden dificultar enormement la conducció, sent un dels principals enemics de la conducció. Més encara en dies de calor. Menjar de manera abundant pot produir pesadesa, fatiga o somnolència.

Realitza parades cada dues hores

El cansament i la fatiga disminueixen notablement la capacitat de reacció davant qualsevol contratemps. En viatges llargs, es recomana fer un descans d’almenys 15 minuts durant cada parada.

Davant la calor, paciència i molta precaució!

Conduir amb calor | Autoescola Sant Feliu