Conduir una caravana

Les caravanes s’identifiquen amb llibertat, naturalesa, esports, aire lliure… Més avui dia, que valorem encara més els espais oberts, per la seguretat que ens transmet en temps de pandèmia.

Per això avui et volem acostar uns quants punts que has de saber abans de posar-te al volant de qualsevol caravana… som-hi!

No és necessari un carnet específic per a conduir caravanes

Podràs conduir una caravana o autocaravana amb el permís de conduir B per a turismes si el remolc no supera els 750 quilos i si l’autocaravana no excedeix els 3500 quilos i les nou places. Si se sobrepassa aquest pes ja cal treure’s el carnet B96 o el B+E.

Velocitat limitada per a conduir caravanes o autocaravanes

Les caravanes o remolcs que es poden conduir amb el carnet B no poden superar els:

 • 90 km/h en autopistes i autovies.
 • 80 km/h en vies secundàries amb més d’un carril per sentit o amb un voral d’almenys 1,5 metres d’ample.
 • 70 km/h en la resta de vies secundàries.
 • 50 km/h en zona urbana.

Les autocaravanes de fins a 3500 quilos (classificades com a vehicle tipus M1 des de gener 2019), tenen la velocitat limitada a:

 • 120 km/h en autopistes i autovies, i no poden circular per sota de 60 km/h (90 km si superen els 3500 kg).
 • 90 km/h en carreteres convencionals amb un voral d’almenys 1,5 metres d’ample o més d’un carril per cada sentit.
 • 80 km/h en la resta de vies secundàries.
 • 50 km/h en vies urbanes.


Consells per a viatjar en caravana amb nens i mascotes

Per a viatjar en caravana la normativa prohibeix circular ocupant l’habitacle de la caravana. Els passatgers adults, nens i mascotes hauran d’ocupar un seient amb el seu corresponent cinturó de seguretat, cadira infantil, transportí o arnès dins del cotxe. En el cas d’una autocaravana, els passatgers podran viatjar dins de l’habitacle sempre que compti amb seients homologats per a viatjar i vagin subjectes amb el seu corresponent sistema de retenció.

On aparco la caravana?

A l’hora de conduir caravanes has de tenir en compte l’aparcament. Amb caravana o autocaravana pots aparcar en qualsevol lloc on estigui permès l’estacionament i es compleixin les normes de trànsit, malgrat que alguns ajuntaments posen multes segons normatives pròpies que van contra la llei de trànsit.

En aparcar, sempre s’aconsella utilitzar falques a les rodes per a evitar que el vehicle pugui lliscar en cas d’aparcar a una pendent. També has de saber, que com en qualsevol vehicle privat, podràs menjar o dormir a la caravana sempre que estiguis estacionat, que no és el mateix que acampat. Recorda que l’acampada lliure no està permesa i en aquest cas hauràs d’anar a un càmping.

Quan es considera que la caravana està acampada al carrer irregularment?

Quan algun element sobresurt fora del perímetre del propi vehicle, és a dir, quan estens un tendal, cadires, taules… també quan aboques algun líquid a la zona, fas sorolls o provoques molèsties a altres persones. En el cas d’estendre un sostre no es considera acampada, per la qual cosa podràs utilitzar aquest llit estant aparcat.

Consells per a una conducció segura en caravana

 • Com en tot vehicle, abans d’iniciar un viatge has de revisar l’estat i pressió dels pneumàtics i el dels líquids. Sempre és aconsellable portar una assegurança de viatge per a unes vacances més segures.
 • Hauràs d’utilitzar retrovisors que sobresurtin un màxim de 20 centímetres respecte a l’amplària del vehicle; com més separats estiguin, millor visibilitat tindràs.
 • És important revisar l’enganxament i els agarris d’emergència.
 • La conducció ha de ser suau, sense accelerades ni frenades brusques, per a evitar que el conjunt vehicle i remolc es desestabilitzi.
 • Condueix a una velocitat estable en la qual et sentis còmode, però no massa lenta perquè es generen riscos innecessaris amb la resta de vehicles. Si et sorprengués vent fort durant el viatge, el més prudent serà reduir la velocitat i fins i tot detenir el vehicle fins que el temps millori. D’igual manera has d’actuar en cas de climatologia adversa.
 • Els avançaments són situacions de risc, major fins i tot en viatjar amb caravana. Evita’ls i, en cas de ser necessari, mai avancis a més d’un vehicle alhora.
 • Si no estàs habituat a conduir caravanes o vehicles grans, és aconsellable practicar algunes maniobres, per exemple, d’aparcament, marxa enrere, gir tancat…

I no oblidis portar amb tu la documentació del vehicle i de la caravana, un telèfon mòbil i el telèfon de l’assegurança i del servei d’assistència en carretera.

Ja només has de planificar la teva ruta, posar-te al volant i gaudir d’unes vacances segures en la teva caravana.

Autoescola Sant Feliu | Conduir una caravana

Autoescola Sant Feliu