Presencies un accident de trànsit… saps com actuar?

Si alguna vegada presencies un accident de trànsit, has de saber que tant els conductors com els altres usuaris de les vies que estiguin implicats en l’accident estan obligats a auxiliar o sol·licitar auxili per a atendre les víctimes.

I és que l’omissió de socors és considerada un delicte greu que pot comportar fins a 4 anys de presó.

Però… com hem de fer-ho?

Aquí van uns quants tips:

Detenir-te

Si ets la persona més propera a l’accident, o la primera persona a presenciar-lo, el primer que has de fer és detenir-te de manera segura. D’aquesta manera, et protegiràs a tu mateix i a la víctima. Un vegada estacionat, procedeix a posar-te l’armilla reflectora i encendre les llums intermitents d’emergència perquè altres conductors i altres vehicles d’emergència puguin identificar fàcilment l’accident. A la vegada, has de senyalitzar la zona de l’accident col·locant els triangles d’emergència. Aquests han d’estar a 50 metres de distància perquè siguin visibles des de 100 metres.

Avisar

Després d’això, truca al 112 per a sol·licitar assistència. Informa’ls sobre la naturalesa de l’accident i comenta’ls la ubicació del mateix perquè puguin arribar el més aviat possible. Sempre que sigui possible has d’informar també sobre nombre de vehicles involucrats, el nombre de ferits i l’estat d’aquests.

Socórrer

És molt important que no intentis moure a una persona lesionada tret que sigui seguint les instruccions del 112. Intentar moure a la víctima d’un accident pot causar més lesions, així que només fes-ho si no tens una altra opció (per exemple si el perill pot ser un incendi o si es troben en el camí del trànsit que s’aproxima). Recorda també que mai s’ha de treure el casc a ciclistes o motociclistes.

És difícil en aquestes situacions, però mantenir la calma pot suposar la vida per als implicats a un accident.

Autoescola Sant Feliu - Com actuar davant un accident de trànsit